Port Melbourne spatial drama

Located in the bayside suburb of Port Melbourne and within the confines of a long narrow site with strict heritage and planning controls, the aim of this project was to create a family home with an abundant sense of space and light which was delivered in spades!

The front section of the existing century-old terrace house was carefully restored and the new addition sited so as to be invisible from the street. Designed by Pandolfini Architects a dramatic double height space and an adjacent courtyard garden separate the old and new sections of house and provide a clear delineation between the two. External materials of black zinc and textured concrete render are used internally here to reinforce the sense of exiting one space and transitioning into another.

A restrained palette of materials continues internally where a simple, hardwearing palette of concrete and black zinc provide a robust backdrop for the finely detailed American oak cabinetry.

The new house embraces the relationship between the old and new to create a timeless family home with a spatial drama not typically associated with inner city terrace sites.

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Port Melbourne house / Pandolfini Architects

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.