architecture

Curves and Light – Sydney

The transformation of this Sydney terrace has a lot to do with light. The house was laid out in a traditional Victorian format with characteristically dark front rooms. A skylight now spans the length of the kitchen, and the formal rooms open onto the airy new combined living space. A double height light reveal floods the dining room and boys’ room above with additional light. The...

Embellishment of craftsmanship – Melbourne

Wolveridge Architects were engaged twice to design this Ascot Vale home, firstly as a conventional two-story ‘box’ type structure. However, once handed over to the client, a heritage overlay was introduced which forced the clients to undertake a stressful re-design which was then decided by a local tribunal. With the assistance of a heritage consultant and under instructions to provide minimal change to the floor...

Burleigh Pavilion – Gold Coast

Conceived as a quintessential Australian beach pavilion structure the Burleigh Pavilion is the refurbishment and partial construction of the iconic ocean facing building and swimming pool at Burleigh Heads, Gold Coast. Across 1200 sq m, the venue is divided into three spaces: ‘The Pavilion’, ‘Beach Bar’ and ‘The Tropic’ restaurant. Robust, sun-drenched and faded it is the next genesis in the story of Burleigh Heads. Alexander...

Extruded House Sydney

The brief for Extruded House was full of common needs such as more living space, an extra bedroom, a nicer master suite, better connection to the exterior zone, somewhere to work from, etc. The magic happened when the clients embraced their own journey and accepted that in simplicity, they would find their most exceptional outcome. The brief made mention of two other important design clues: 1)respecting...

The translucent hotel

Little Shelter is located in Chiang Mai where the local architecture is characterised by wooden structures with shingle pitched roofs.  The hotel roof pays homage to the local architecture has a little reinterpretation with an asymmetrical form blending naturally with the surrounding tree top silhouette.  The design continues the local architectural character through the use of the predominant traditional material – wooden shingles.  Small units...

Ross Gardam unveiled at ICFF New York

Earlier this week Ross Gardam unveiled his new contemporary lighting collection at ICFF New York May 19-22 at the Jacob K. Javits Center. The award-winning studio introduced new versions of the Nebulae Chandelier and debut the sculptural and Brutalist inspired Hemera Desk Lamp . “I’m excited to share our latest work with A+D community in the U.S. The new...

Winners – Belle Coco Republic Interior Design Awards 2019

A transformed timber cottage centred around a fig tree, a restaurant turned light-filled gym in the backstreets of Double Bay and a rural-Japanese-inspired ebony café, nestled in Sydney’s Chinatown, are among the illustrious winners of the 2019 Belle Coco Republic Interior Design Awards. Hosted by Belle magazine and Coco Republic, the awards attract submissions from the most respected and recognised interior designers around Australia. Raising the...

subtle sophistication – Paris

Underpinned by a crisp aesthetic of subtle sophistication, Spanish studio 05 AM architects were tasked with renovating this two-storey penthouse in Paris, their first order of business was to gauge its spatial potential which had until then been overlooked. Originally, the apartment was primarily accommodated on the lower floor with access to the upper storey terrace through a...

three separate views

Three locally known land formations can be seen from the site of Moose Rd House: “Eagle Rock”, a mountain ridge, and the valley of vineyards below. Designed by Mork-Ulnes Architects the main challenge was to frame all three separate views while at the same time, preserving each existing oak tree on site. Located in Ukiah, California, the three fingers extend precisely...

Living a Double Life – Sydney

Double Life house keeps the outside world guessing with its aged street frontage, but the moment you enter, there is a softening of the outside world. The acoustic walls and ceiling linings welcome you into a calmer, quieter realm. A moment to pause. You face a library of black joinery, again a disguise for what lies beyond, a hidden room accessed by those who know...