interiors

Establishing spaciousness – revisited

Faced with a fragmented layout of numerous small rooms and a wedge-shaped floorplan resulting in poorly illuminated areas, KC design studio completely reconfigured the apartment in order to establish a sense of spaciousness, optimize comfort and convenience, and enhance daylight penetration. The new layout divides the apartment into two complementary open-plan zones, a public section comprising living, dining and kitchen areas,...

Played aesthetics – Revisited

Pompen & Verlouw is a new, all-day restaurant located in Den Bosch, a picturesque Dutch town in the south, that takes its name from the 1930s garage that used to occupy the spot. Inspired by the building’s past incarnation as a garage back in the days when cars were still a product of both industrialization and craftsmanship, Amsterdam-based...

Forever Home – Revisited

Located in Brunswick, Melbourne, Union is a playful, multi-level new home, on a narrow 5.5 metre wide block. A couple with three energetic teenage boys asked for a robust family home they could live in ‘forever’. Union is a 4 bedroom, 3 bathroom family house with a study, a basement rumpus room, a roof deck and a carport. However, that’s just the beginning of the...

Following the curve – Glebe Australia Revisited

Chenchow Little are renowned for pushing creative boundaries and creating quality innovative homes. The site for the Glebe House is elevated above a sandstone cliff face and overlooks the Sydney city skyline. Located in the inner city suburb of Glebe known for its Victorian terrace houses and narrow streets. The existing dilapidated cottage on the site was demolished...

A local relationship – Spain Revisited

With a terrace overlooking the beach of Playa de la Barrosa, Spain, a patio with a capacity for 250 people and a restaurant area for 100 diners, El Cuartel del Mar, the new space by the Azotea Grupo, located in an unbeatable location. At an architectural level, Azotea Grupo has relied on the study of Paula Rosales, who was in charge of the award-winning NuBel...

Social engagement – Revisited

The Bismarck House is the younger sibling of a pair of semi-detached dwellings in Bondi, Australia developed by the partners of Robert Plumb Build, Bill Clifton and Will Dangar. With plans already developed for Bill’s House by Potter Wilson architects, this project by Andrew Burges architects simultaneously responds to those proposed plans, the very specific client brief, and the opportunity...

A modern Tuscan interpretation – Revisited

Dubai-based practice VSHD Design recently completed its first U.S. residential project located within the Four Seasons Orlando Resort in Florida. In approaching the external Tuscan theme exhibited by homes within the exclusive development, the challenge was to maintain some existing structural elements, while delivering on the client’s vision of a modern home that would be luxurious, yet warm, comfortable, and...

Grounded in a sense of calm – Malvern

A two-storey addition to an existing heritage-listed Art Deco house in Malvern East, Victoria Australia, the Kardella residence design comes from the opportunity to provide a stronger link to the site’s immediate green landscaped context within the much sought after Hedgeley Dene Gardens precinct. Designed by studiofour, mitigating a disparity between the existing floor level and the site level, the extension...

Invoking a feeling of nostalgia – Austin

The Inglewood Residence is a light-filled Mid-Century Modern home that was designed around a series of gardens and a centralised courtyard. The existing trees actively participated in the design of the home, both in terms of site preservation and heightening the relationship between interior and exterior. Designed by Mark Odom Studio the intended experience is to be continuously connected with...

Colonial architecture of Yucatan

Located in the heart of Merida’s historic downtown, just a few steps away from the Canton Palace in Paseo de Montejo, Mexico, we find Casa Canela, a colonial house from the beginning of last century, that holds behind its ambiguous façade, a contemporary 2-bedroom residence sympathetically revived by Workshop studio. Walking through the green front doors, a spectacular sculpture by...